Kitronik :MOVE Motor for the micro:bit

Print Friendly, PDF & Email

Al weer een tijdje schreef ik enthousiast over het robotkarretje van DFRobot (micro:Maqueen Lite voor de micro:bit). Onlangs kwam Kitronik met een vergelijkbaar karretje: de :MOVE Motor for the micro:bit (met mijn verontschuldigingen voor het gedoe met de dubbele punten in deze tekst). Ik heb ze eens naast elkaar gezet.

Spoiler alert: Er is één belangrijke reden waarom ik de Maqueen de beste vind.

Historie Kitronik: de eerste MOVE mini MK2 buggy kit was echt niet goed

Op de foto zie je de versie met rubberbanden, de versie daarvoor had geen banden en kon hierdoor eigenlijk niet rijden op een glad oppervlak.

Het in elkaar zetten van het karretje ging ook niet echt handig. Bovendien werkt het karretje twee goedkope 360° servomotortjes die moeilijk te besturen zijn.

Destijds was de prijs niet hoog: € 32,95.

Pauline Maas vergeleek vorig jaar 8 robotauto’s en schreef over dit karretje:

Een klein auto van servo motoren en 3D geprint omhulsel. Dit omhulsel gaat snel kapot en je kunt het niet zelf printen. De basis is wel een prettig board, wat je ook voor ander projecten kunt gebruiken. Niet geschikt voor in de klas.

En toen kwam DFRobot met de micro:Maqueen Lite voor de micro:bit

Zoals wel vaker gebeurt, lukte het China om tegen een lagere prijs een beter product te leveren. Voor € 29,95 kocht ik bijna twee jaar geleden verschillende Maqueen-robotjes die het nog steeds uitstekend doen.

Goedkoop goede producten maken is één. Een fatsoenlijke handleiding schrijven is twee. Ook met de Maqueen maakten de Chinezen hun reputatie waar. Ik heb daarom zelf wat projectjes beschreven die al vaak zijn bekeken en gedownload.

2020: Het jaar van Kitroniks :MOVE Motor for the micro:bit

Voor € 27,95 is nieuwe Kitronik-karretje te koop. Je zet hem zo in elkaar en met de (online) handleiding is niets mis, behalve dat ze in het Engels zijn geschreven. “Waren geschreven”, moet ik zeggen, want Martine Segers (@PinkyPepper) vertaalde de handleidingen. Deze staan nu ook op de site van Kitroniks.

Martine maakte ook nog drie leuke voorbeeldfilmpjes:

Vergelijking

 

De :MOVE is wat groter dan de Maqueen. Dit komt vooral door de grotere motoren die worden gevoed met 4 AA-batterijen. De Maqueen is al tevreden met 3 kleinere AAA-batterijtjes.

Buzzer

Beide robotjes hebben een buzzer aan boord. Met de micro:bit V2 is dit niet meer zo relevant omdat die een luidsprekertje heeft (ik denk dat veel leerkrachten hier niet zo enthousiast over zijn als hun leerlingen), maar voorlopig zal de oude micro:bit nog wel de boventoon voeren.

Op de Maqueen zit een schakelaar waarmee je de buzzer snel aan en uit kan zetten. Bij de :MOVE moet je hiervoor de hoofdschakelaar gebruiken.

Koplampen en kleurenled’s

De Maqueen heeft twee losse leds als koplamp en daarnaast, net als de :MOVE, vier drie-kleuren led’s die om auteursrechtelijke redenen niet Neopixels, maar ZIP leds worden genoemd.

IR-sensor

Voor de Maqueen heb ik een project waarmee je het karretje met een goedkope afstandsbediening kan besturen. Voor de :MOVE gaat dit niet lukken omdat deze geen IR-sensor heeft. Natuurlijk kan je wel een andere micro:bit als radiografische afstandsbesturing gebruiken. Hier staat mijn project voor de Maqueen, het moet niet zo moeilijk zijn om deze aan te passen voor de :MOVE.

Aansluitingen

Om allebei de karretjes kunnen twee servo-motortjes of sensoren worden aangesloten via een 3-pins header. Bij de Maqeen zijn deze dubbel uitgevoerd en zijn ook de pinnen P0, P1, P2, 3V en GND gekopieerd.

Dingen bevestigen

De Maqueen heeft vier gaatjes voor een M3-schroef, deze zijn echter niet handig geplaatst. De :MOVE heeft achterop een lekker stevige M4-aansluiting en ook nog eens een gat waar je een pen in kunt doen. Dit laatste mis ik aan de Maqueen (wat kost een gat?).

Sensoren

Wat betreft sensoren doen beide karretjes niet voor elkaar onder. Allebei hebben ze twee lijnsensoren aan de onderkant en een ultrasoonsensor om vooruit te ‘kijken’.

Mechanische opbouw

Waar de twee karretjes tot nu toe redelijk gelijk op gaan, zie ik hier wel kwaliteitsverschillen waarbij de Maqueen het beter doet dan de :MOVE.

  • In de eerste plaats ontbreken bij de :MOVE twee schroefjes om de wielen vast te zetten aan de asjes van de motor. Bij mij liet een wiel dan ook snel los. Gelukkig had ik nog wat kleine schroefjes om dit probleem op te lossen.
  • Het tweede probleem met de :MOVE is serieuzer. Aanvankelijk deed één van de motoren het niet. De gebruikte motoren zijn ontworpen voor printmontage en Kitronik heeft dit opgelost met een beugeltje en een soort drukverbinding tussen de motoraansluiting en een verticaal printplaatje.

    Nadat ik de motor wat heen en weer had geduwd deed hij het wel. Op termijn gaat dit zeker opnieuw problemen opleveren. De enige manier om dit op te lossen is om met een hele kleine soldeerbout de verbindingen te solderen.

    • UPDATE 30-11-2020
      Uiteraard heb ik dit probleem aan Kitronik gemeld en ik kreeg vandaag deze reactie van ze:

Bedankt voor je feedback, dat is eigenlijk iets dat het team hier al heeft bijgewerkt vanaf de originele versie. Toekomstige versies van de kit zullen twee vinnen hebben om de motor ertussen te houden om de verbinding te verbeteren. De wijzigingen zijn allemaal aangebracht, we wachten gewoon op bijgewerkte versies van de PCB hier bij Kitronik.

Zodra ik een nieuwe :MOVE heb test ik de motoraansluiting opnieuw.

Programmeren

Kitronik heeft het hier beter voor elkaar als DFRobot. De extra blokken voor de :MOVE zijn makkelijk te vinden en netjes ingedeeld. De blokken voor de Maqueen zijn wat moeilijker te vinden en slecht gedocumenteerd.

Voor de :MOVE is er zelfs een speciaal blokje waarmee het snelheidsverschil tussen de motoren (wat eigenlijk onvermijdelijk is met twee gelijkstroommotoren) kan worden opgelost.

Conclusie

Qua technische opzet en prijs is er nauwelijks verschil tussen de :MOVE van Kitronik en de Maqueen van DFRobot. De :MOVE heeft het gat voor een pen, maar de Maqueen heeft toch iets meer mogelijkheden (IR-sensor en uitvoer pinnen).

De software en documentatie van de :MOVE is beter dan die van de Maqueen.

De reden dat mijn voorkeur uitgaat naar de Maqueen is de betere mechanische kwaliteit en de belabberde elektrische motoraansluiting van de :MOVE.