Zevende manier om iets op de micro:bit aan te sluiten

Eerder gaf ik al een overzicht van zes manieren om iets op de micro:bit aan te sluiten. Geert Roumen attendeerde me op een zevende manier met (klem)kroonsteentjes.

Zijn idee was om met vijf M2- of M3-schroefjes een klemkroonsteen aan de micro:bit te bevestigen. Op de kroonsteen kan je dan een draad aansluiten.

Veerklemkroonstenen

Bij deze kroonsteentjes worden de draden niet vastgeschroefd, maar geklemd. In Nederland zijn ze bijna niet te koop (mogelijk omdat ze hier niet gebruikt mogen worden voor 230 Volt) en het was dus even zoeken voor ik betaalbare gevonden had. Het liefst had ik stripjes gehad met 5 aansluitingen, maar het werden strips met 3 aansluitingen.

Schroefjes M2,5×10

Voor het bevestigen gebruik ik schroefjes met een schuine (verzonken kop). De kop van M2-schroefjes bleek te klein en M3-schroefjes passen niet in de kroonsteen en bovendien zou je met de moer onbedoeld de pinnen van de micro:bit met elkaar kortsluiten. Het werden dus M2,5-schroefjes.

Dit is geen standaard bouwmarktproduct, maar bij de Praxis vond ik zakjes met 20 moertjes en schroefjes van 20 mm lang. Hier heb 10 mm vanaf gehaald en het werkt perfect.

Stap 1: Schroefjes op de micro:bit

Door de schuine (verzonken) kop maken de schroefjes goed contact en kunnen ze niet verschuiven De M2,5 moertje zijn niet te groot waardoor de pinnen GND, 3V, P0, P1 en P2 geen contact maken met de tussenliggende aansluitingen.

Stap 2: Klemkroonsteentjes

Het is het handigst om het kroonsteentje aan de achterkant van de micro:bit te bevestigen. Aan de voorkant kan ook, maar dan zit het vóór het display.

Ik had 3-polige kroonsteentjes. Per micro:bit heb je er dan twee nodig. Ik heb van één kroonsteentje één pool afgesneden, maar je kan de extra pool ook laten zitten voor eventuele andere verbindingen. Je kan de kroonsteen zo over de schroefjes drukken. De draden zijn nu supereenvoudig vast en los te maken.

Achterzijde Voorzijde

Het kroonsteentje heeft ook nog bevestigingsgaten waarmee je het (samen met de micro:bit) aan je werkstuk kan vastschroeven.

Stap 2: Met gewone kroonsteentjes

Kroonsteentjes zijn er in veel verschillende maten. Geert’s idee blijkt ook te werken met gewone kroonsteentjes. Zoek naar een exemplaar waarbij de afstand tussen de aansluitingen (polen) ongeveer 11-12 mm is. Snijd vijf polen van de kroonsteenstrip af en schroef deze dan vast op de M2,5-schroefjes.

Achterzijde Voorzijde

Afstand tussen de gaten niet gelijk

Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof de afstand tussen de aansluitgaten op de micro:bit overal gelijk is. Maar als je goed kijkt dan zie je dat er aan de ‘buitenkanten’ 4 aansluitstrips tussen de gaten zitten en aan de ‘binnenkanten’ 5 strips. Handig om te weten als je een houder of een aansluitstrip gaat 3D-printen.

Kopen?

Ik heb nog een voorraadje klemkroonsteentjes en M2,5-schroefjes en moertjes. Stuur een mail naar chris@codekids.nl als ik je hiermee kan helpen.