Vughtse Programmeer Club 22-11-2022

Vorig jaar hebben we in Vught een programmeerclub opgericht. Dit is een club voor volwassenen die het leuk vindt om te programmeren. We hebben de uitdaging opgepakt om een aantal items uit de collectie van het Vughts Museum op een interactieve digitale manier aan het publiek te presenteren.

In plaats van een kort verslagje via de Whatsapp leek het me leuker om een blog bij te houden over onze bijeenkomsten (om de twee weken op dinsdag van 20.00 tot 22.00 in DePetrus). Ons mailadres is: vughtseprogrammeerclub@gmail.com.

Aanwezig

Monique, Patty, Joep, Auke, Harold en Chris

Raspberry Pi

Inmiddels zijn de Raspberry Pi’s binnen. Monique heeft een 3B en Auke een 4. De monitor (niet eens zo oud) die ik had meegenomen bleek het niet te doen op de nieuwste RPi, met de oudere RPi had de monitor echter geen moeite. De 3B en de 4 hebben verschillende HDMI-aansluitingen, waarbij die van de 4 wel heel erg mini is.

Op de RPi-4 kan je twee monitoren aansluiten, daarom zijn de HDMI-aansluitingen zo klein

Auke gaat proberen een oude laptop als monitor voor zijn RPi te gebruiken.

Hotspots

Auke liet zien hoe hij in LibreOffice een eerste opzet heeft gemaakt voor een afbeelding waarmee op hotspots geklikt kan worden. Joep liet zien hoe hij het snelle experiment met image-map.net heeft uitgebreid. Monique kreeg twee tips voor het schrijven van HTML: Notepad++ (slimme teksteditor) en BlueFish (WYSIWYG?).

360-graden foto’s

Het wilde niet goed lukken om de 360-graden camera Ricoh Theta V via de smartphone van Patty aan de gang te krijgen. Meest waarschijnlijke verklaring is dat de camera vanwege de voeding was aangesloten op de USB-poort van een laptop. De laptop herkende de camera gelukkig wel zodat we toch nog van 360-graden beelden hebben kunnen genieten. Joep kwam nog met deze handleiding waarin is beschreven hoe je met de camera kan streamen.

Hotspots en 360-graden viewer

De vorige bijeenkomst heeft Chris Articulate Storyline laten zien. Dit is een professionele tool om digitaal lesmateriaal te maken.

Een mogelijk alternatief is Xerte. Dit is een gratis open source editor voor het bouwen van e-learning en websites. In de forums lees ik over een 360-graden viewer. Ik heb geprobeerd om Xerte te installeren, maar dit is me (nog) niet gelukt. Zoals vaker met open source projecten moeten er lokale servers worden geïnstalleerd, ontbreken duidelijke installatiehandleidingen en komen er voor mij onbegrijpelijke foutmeldingen over SQL-databases, roots en meer van dat engs.

Volgende clubavond

6-12-2022 van 20.00 tot 22.00 in DePetrus