Tosh – Tekst georiënteerd programmeren in Scratch

Scratch is een uitstekende en leuke omgeving om te leren programmeren. Als je echter verder wilt met programmeren dan krijg je vroeg of laat te maken met programmeertalen waarbij je de code als tekst moet invoeren. Twee bekende tekstgeoriënteerde talen zijn bijvoorbeeld JavaScript en Phyton.

Tim Radvan schreef Tosh. Dit is nieuwe versie van Scratch waarbij je programmeert door de programmeerblokjes niet te slepen, maar ze als tekst in te voeren.

Net als Scratch is Tosh gratis en het werkt erg goed. Een programma dat je hebt geschreven in Scratch kan je in Tosh inlezen en ook andersom werkt het allemaal.

scratch-tosh_1 scratch-tosh_2
Scratch: Blokjes Tosh: Tekst

Tosh is (nog?) in het Engels, maar dit geldt ook voor bijna alle andere tekst georiënteerde talen. Om met Tosh te werken heb je een internetverbinding nodig of kan je een voor Apple een app downloaden. Tim heeft een keurige online handleiding geschreven.

Tosh en Sniff

Vóór Tosh was er al een andere op Scratch gebaseerde tekstuele programmeeromgeving: Sniff. Deze is geschikt als je een Arduino of Lego WeDo wilt programmeren. De omgeving wijkt echter erg af van de Scratch-omgeving en je moet het nodige installeren voordat je met Sniff kan werken. Sniff is zeker geen tool voor beginners, Tosh is dat wel.