Familie-atelier Knipperend paasei 16-4-2022

Onderstaande onder voorbehoud van coronamaatregelen. Zie de site van Huis73: https://huis73.op-shop.nl/9890/familieatelier/12-12-2021.

Op zaterdagmiddag 16 april 2022 is er in DePetrus in Vught een familie-atelier paasei programmeren In dit atelier gaan we een paastak versieren met een knipperend micro:bit paasei.

Meer informatie

https://huis73.op-shop.nl/18505/programmeer-je-eigen-paasei/16-04-2022

Wat gaan we doen?

Met een micro:bit en een ledstrip gaan we een knipperend paasei maken. Dit ei gaan we versieren en hangen we in de paastak van de bibliotheek.

De micro:bit wordt geprogrammeerd met dezelfde blokjes die ook bij Scratch worden gebruikt. Alles wat je nodig hebt is een laptop en de Makecode-site voor micro:bit. Tijdens het familie-atelier leggen we uit hoe je het programma van de laptop naar de micro:bit kopieert.

Een paar voorbeelden

Hierboven zie je al een voorbeeld. Eerst scrolt de tekst “Vrolijk pasen” door het scherm en daarna zie je vier keer een smiley . Als je dit programma wilt bekijken dan is dit de link: https://makecode.microbit.org/_b9kiLiaPyffA

Voorbeeld Neopixels

Voor de verschillende kleuren sluiten we een neopixel ledstrip aan op de micro:bit. Via de micro:bit kan je iedere led een kleur geven. We hebben de draden al aan de strip gesoldeerd zodat je de strip makkelijk kan aansluiten.

We hebben drie draden:

  1. De zwarte draad gaat naar GND op de micro:bit
  2. De rode draad sluit je aan op 3V
  3. De gele draad gaat naar P0

Iedere led heeft een eigen nummer en je begint te tellen bij 0 (nul). We gaan nu een programma maken waarmee we de led’s één voor één voor één een kleur geven.

Uitbreiding laden

Als eerste laden we de extra programmablokjes die nodig zijn voor neopixels:

  1. Klik op Geavanceerd
  2. Klik op Uitbreidingen

Kies nu de uitbreiding Neopixel:

Programma schrijven

Het programma bestaat uit twee delen:

In bij opstarten geef je aan op welke pin de strip is aangesloten en hoeveel leds er zijn.

Je ziet hier ook de variabele pauze die bepaalt hoe snel alles werkt.

In de hele tijd worden de led’s één voor één aangezet. Dit gebeurt telkens in twee stappen. Met het blokje set pixel color at zet je de informatie voor de strip klaar. Met het blokje show wordt de informatie naar de ledstrip gestuurd.

Op het einde staat het blokje clear. Hiermee maak je het geheugen leeg. Pas bij het blokje show vertel je tegen de strip dat alle leds uit gaan.

Dit is de link naar dit programma: https://makecode.microbit.org/_cP5eAqUrgHqe

Korter programma

Dat het ook korter kan zie je in dit programma. Hierbij gebruiken we een functie. Dit is een los stukje in het programma dat je op verschillende plaatsen kan gebruiken. In dit voorbeeld maak je een looplicht.

https://makecode.microbit.org/_C4jP6Vf4VVHe