Micro:bit nu ook in Tinkercad

Begin dit jaar maakte ik (noodgedwongen door Corona) kennis met Tinkercad Circuits (gratis). Online heb ik mijn studenten toen geleerd hoe je dingen aansluit en programmeert met de Arduino. Onlangs is ook de micro:bit toegevoegd aan de Tinkercad-bibliotheek en kan je online schakelingen bouwen. Ik laat je zien hoe je een motor m.b.v. een transistor aansluit op de micro:bit.

Motor aansluiten op de micro:bit

De micro:bit levert voor veel motoren een te lage spanning en kan ook niet voldoende stroom leveren. Met behulp van een transistor (TIP120) en wat batterijen kan dit worden opgelost. Schrik niet van het schema hieronder. Ik laat eerst zien hoe het elektrisch werkt en dan gaan we naar Tinkercad.

We gebruiken hier een wat bijzondere transistor TIP120. Deze heeft net als alle andere transistoren drie pootjes: Basis, Collector en Emitter. Intern zitten er twee transistoren, wat weerstanden en een diode in. Alleen de diode is interessant, want die beschermt de transistor tegen de hoge spanningspieken die de motor veroorzaakt als deze plotseling wordt in- of uitgeschakeld.

De truc van een transistor is dat je met een spanning op de basis en de emitter de stroom door de collector en de emitter kan schakelen.

Links zien we de micro:bit (nog de oude versie). Via pin P0 stuurt deze de basis van de transistor aan, waardoor er stroom door de motor (M) kan lopen. Die stroom komt uit de vier batterijen die samen 4 x 1,5V = 6 Volt leveren.

Tinkercad

https://www.tinkercad.com/things/iZewsq0lDuI

Wat er in het eerste schema misschien wat ingewikkeld uitzag, ziet er nu een stuk eenvoudiger uit. Vanuit de Tinkercad-bibliotheek heb ik eerst de micro:bit opgehaald en daarna de transistor, motor en batterijen.

Aan de rechterkant van het Tinkercad-scherm vind je de knoppen Code en Simulatie starten waarmee je de micro:bit met blokjes kan programmeren en jouw schakeling kan testen.

De code-editor is eenvoudiger dan die van de bekende Makecode-omgeving, maar er is goed mee te werken. Ik vind het wel een beperking dat alleen de pinnen P0, P1 en P2 kunnen worden gebruikt. 

Breadboard

Een breadboard (gaatjesbord) is handig als je met losse onderdelen werkt en Tinkercad heeft verschillende breadboards in de bibliotheek. De schakeling ziet er dan zo uit:

https://www.tinkercad.com/things/2Jfo1ihvYro

Conclusie

Tinkercad heeft iets moois toegevoegd aan haar omgeving en je hebt nu ook de mogelijkheid om online te experimenteren met elektronische schakelingen. De omgeving heeft zich al ruimschoots bewezen voor het simuleren van Arduino-toepassingen en het lijkt er op dat dit ook gaat gebeuren voor de micro:bit.