micro:bit met MicroBlocks
Inmiddels is MakeCode in feite de standaard waarmee micro:bits worden geprogrammeerd. Er zijn echter ook andere omgevingen en naar aanleiding van een berichtje van Cobie van de Ven van het Digi-lab ben ik in MicroBlocks gedoken.
MicroBlocks ziet er uit als Scratch of MakeCode en is geschikt voor het programmeren van allerlei microcontrollers. In de lijst viel mij direct op dat MicroBlocks ook geschikt is om de ESP8266 en ESP32 te programmeren. Dit zijn Arduino-achtige bordjes met toegang tot Internet.
We hebben het nu echter over de micro:bit en MicroBlocks is ook geschikt voor de nieuwe micro:bit die medio november beschikbaar is.
MicroBlocks werkt vanuit de Chrome-browser, maar kan ook op de computer worden geïnstalleerd. Ik heb het laatste geprobeerd.
Live Coding
Wat MicroBlocks speciaal maakt is dat je het programma niet hoeft te uploaden. Wat je op je computer wijzigt in het programma is direct zichtbaar op de aangesloten micro:bit. MicroBlocks is hiermee dus ideaal als je een hekel hebt aan het telkens uploaden van je programma.
Firmware
Om dit voor elkaar te krijgen moet de wel de firmware van je micro:bit vervangen. Dit doe je in twee klikken.
Nadat ik was uitgespeeld met MicroBlocks had ik in MakeCode wat problemen met het aan de gang krijgen van de micro:bit. Het opnieuw installeren van de firmware en herstarten van de laptop werkte het allemaal weer goed.
Wat kan MakeCode leren van MicroBlocks?
In de eerste plaats natuurlijk de manier waarop een programma vanuit de programmeeromgeving naar de micro:bit wordt geschreven. Doordat wijzigingen direct zichtbaar zijn ga je ook sneller experimenteren.
Multitasking
In MicroBlocks is het geen enkel probleem om een Wanneer knop A wordt ingedrukt blokje meerder keren te gebruiken.
Grafieken
De manier waarop je een grafiek aan je project toevoegt is veel eenvoudiger dan in MakeCode.
Blokjes voor commentaar
In MakeCode kan je commentaar toevoegen aan blokjes, maar deze wordt pas zichtbaar als je op het commentaar-icoontje in het blok klikt. In MicroBlocks heb je een blokje dat er hetzelfde uitziet als een programmeerblokje:
In MakeCode gebruik ik zelf wel eens deze manier om commentaar in het programma op te nemen.
https://makecode.microbit.org/_1wbLhmfb077M
Meer knip- en plakmogelijkheden
In MakeCode vraagt het verplaatsen van één blokje in het programma het nodige knip en plakwerk. MicroBlocks laat een paar handige extra mogelijkheden zien als je met de rechtermuisknop op een blokje klikt.
Dit moet toch niet heel moeilijk na te maken zijn in MakeCode?
Aan de slag
MicroBlocks is helemaal gratis en met de uitleg op de site ben je zo aan de slag.
Op de site staan ook verschillende Engelstalige Quickstart kaarten. Die kan je natuurlijk gebruiken ‘if you prefer the English language‘, maar ik geef toch de voorkeur aan de kaarten die Cobie van de Ven van het Digi-lab heeft vertaald en op haar site heeft gezet.
Cobie bedankt!