KerstballenCoderDojo’s in Den Bosch en Vught

De CoderDojo op 19 december gaat vanwege Coronamaatregelen niet door.

Er zijn dit jaar nog twee CoderDojo’s bij Huis73. Op zaterdagmiddag 12 december in bibliotheek Den Bosch en op zaterdagmiddag 19 december bij de bibliotheek Vught in DePetrus. Bij deze CoderDojo’s gaan we een kerstboom versieren met een knipperende micro:bit kerstbal.

Inschrijven

Wat gaan we doen?

Met een micro:bit en een ledstrip gaan we een knipperende kerstbal maken. Deze bal gaan we versieren en hangen we in de kerstboom van de bibliotheek.

De micro:bit wordt geprogrammeerd met dezelfde blokjes die ook bij Scratch worden gebruikt. Alles wat je nodig hebt is een laptop en de Makecode-site voor micro:bit. Tijdens de CoderDojo leggen we uit hoe je het programma van de laptop naar de micro:bit kopieert.

Zo programmeer je een micro:bit

Een paar voorbeelden

Hierboven zie je al een voorbeeld. Eerst scrolt de tekst “Vrolijk Kerstfeest” door het scherm en daarna zie je vier keer een kerstboom. Als je dit programma wilt bekijken dan is dit de link: https://makecode.microbit.org/_FtLbKhaz5h7Y

Voorbeeld Neopixels

Voor de verschillende kleuren sluiten we een neopixel ledstrip aan op de micro:bit. Via de micro:bit kan je iedere led een kleur geven. Bij de CoderDojo hebben we de draden al aan de strip gesoldeerd zodat je de strip makkelijk kan aansluiten.

We hebben drie draden:

  1. De zwarte draad gaat naar GND op de micro:bit
  2. De rode draad sluit je aan op 3V
  3. De gele draad gaat naar P0

Iedere led heeft een eigen nummer en je begint te tellen bij 0 (nul). We gaan nu een programma maken waarmee we de led’s één voor één voor één een kleur geven.

Uitbreiding laden

Als eerste laden we de extra programmablokjes die nodig zijn voor neopixels:

  1. Klik op Geavanceerd
  2. Klik op Uitbreidingen

Kies nu de uitbreiding Neopixel:

Programma schrijven

Het programma bestaat uit twee delen:

In bij opstarten geef je aan op welke pin de strip is aangesloten en hoeveel leds er zijn.

Je ziet hier ook de variabele pauze die bepaalt hoe snel alles werkt.

In de hele tijd worden de led’s één voor één aangezet. Dit gebeurt telkens in twee stappen. Met het blokje set pixel color at zet je de informatie voor de strip klaar. Met het blokje show wordt de informatie naar de ledstrip gestuurd.

Op het einde staat het blokje clear. Hiermee maak je het geheugen leeg. Pas bij het blokje show vertel je tegen de strip dat alle leds uit gaan.

Dit is de link naar dit programma: https://makecode.microbit.org/_cP5eAqUrgHqe

Korter programma

Dat het ook korter kan zie je in dit programma. Hierbij gebruiken we een functie. Dit is een los stukje in het programma dat je op verschillende plaatsen kan gebruiken. In dit voorbeeld maak je een looplicht.

https://makecode.microbit.org/_C4jP6Vf4VVHe

Luister naar de radio

Micro:bits kunnen met elkaar worden verbonden. In de kerstboom hangen we een speciale kerstbal die de hele tijd de getallen 1 en 2 uitzendt.

Jij kan jouw micro:bit laten reageren op dit radiosignaal.

https://makecode.microbit.org/_1oWMPjDUCCXE

Als de micro:bit een 1 ontvangt dan start de functie hartje. Bij een 2 start de functie kleuren. Omdat in de naam van de blokjes al het woordje show zit hoef je hier geen los show blokje te gebruiken. Met de kleur zwart (black) zet je alle leds in de strip uit.