ElektroBord
Voor de workshops die ik verzorg bij TechXperience maken we al jaren gebruik van ElektroBord. Dit is een systeem waarmee leerlingen op eenvoudige wijze elektrische schakelingen kunnen bouwen. Het systeem bestaat uit verschillende blokjes met onderdelen die met testsnoertjes met elkaar verbonden kunnen worden.
Leerlingen leren zo het principe van een stroomkring en verschillende schakelingen (zoals genoemd in de PO Kerndoelen).
Waaruit bestaat één ElektroBord set?
Batterijhouder 3 x AA of 2 x AA
Beveiligd (kijk hier waarom) |
2 x fitting met lampje | 2x Drukschakelaar |
6 snoertjes
1 basisplaat (30 x 40 cm) |
||
Wisselschakelaar (2x) | Zoemer (1x) |
Gemak dient de leerling
De onderkant van de blokjes zijn magnetisch. Ze blijven hierdoor goed zitten op de metalen basisplaat, maar kunnen bijvoorbeeld op een whiteboard worden geplakt.
Het ziet er wel simpel uit?
Dat klopt. ElektroBord kost hierdoor maar één zesde van dit soort sets die door bekende leveranciers worden aangeboden. Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste, het volgende vind ik veel belangrijker:
- De leerling kan zien hoe een onderdeel er in het echt uitziet en het is niet weggestopt in een mooie gekleurde behuizing waarop alleen het elektrische symbool staat en de gaatjes waarin de stekkers gedaan moeten worden.
- Elektroboard kan je zelf bouwen tijdens een ouderavond of als activiteit voor bijvoorbeeld groep 8.
Lesbrieven
Er zijn al een paar lesbrieven die je gratis kan downloaden
ElektroBord programmeren met Crumble
Programmeren is (nog) geen onderdeel van de PO Kerndoelen, maar gelukkig wachten veel scholen niet af en laten ze leerlingen programmeren. De Crumble is een heel eenvoudig minicomputertje dat je kan programmeren met een grafische programmeeromgeving die erg lijkt op Scratch.
Ik heb ook een ElektroBord blokje gemaakt waarin je een Crumble kunt bevestigen. Door de lampjes van ElekroBord te vervangen door leds, maak je eenvoudig de overstap van de basiskennis van stroomkringen naar het programmeren.
Als je (later) ook de Crumble wilt gaan gebruiken dan kies je de batterijhouder die geschikt is voor drie AA-batterijen (4,5 Volt).
Deze houder maakt geen onderdeel uit van de basisset.
Kosten
De materialen voor één ElektroBord set kosten € 25,00. Je hoeft dan niet meer zelf te zagen of te boren. De onderdelen moet je wel zelf op de bordjes timmeren, schroeven en solderen. Dat schrikt misschien af en daarom kom ik graag zelf helpen bij het bouwen. Dit kan met een groepje leerlingen of een groepje ouders (is weer eens iets anders als een gewone ouderavond). Ik neem dan ook alle gereedschappen mee.
Ik reken per workshop (dagdeel) in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch € 65,00. Als het wat verder is, moeten we het even hebben over de reiskosten.
Interesse?
Stuur een mail naar chris@codekids.nl