Programma met één klik downloaden en kopiëren naar micro:bit

Met de nieuwe app MakeCode for micro:bit zet je een programma voortaan met één klik op jouw micro:bit. De tijd van het eerst klikken op de knop Downloaden, het openen van de map met downloads en het kopiëren van het hex-bestand naar de micro:bit (drie stappen!) is teruggebracht naar welgeteld één stap.

De bètaversie van de app is in Windows te vinden in de Microsoft Store.

makecode-app

Installeer de app in Windows en klaar is Kees.

Helemaal klaar?

Het kan zijn dat je nog een oudere micro:bit hebt met een oudere firmware versie. De firmware is de software die altijd op de micro:bit staat en bijvoorbeeld de communicatie via de USB-poort regelt. Op https://makecode.microbit.org/device/windows-app/troubleshoot staat duidelijk hoe je dit kan nagaan en hoe je de nieuwste versie van de firmware op de micro:bit moet zetten, dit wordt ook uitgelegd in een kort filmpje.

Waar is het hex-bestand?

Vanaf nu staat het programma met één klik op de micro:bit, maar waar is het hex-bestand dan gebleven?

Vroeger vond je het hex-bestand in de downloads map van je computer. Nu moet je het programma opslaan met het icoontje Opslaan:

makecode-app-opslaan

Je moet het programma een naam geven en je kan kiezen in welke map het bestand wordt opgeslagen.

Data van micro:bit naar laptop

Een andere functie is dat je nu vrijwel direct data die door de micro:bit wordt gegenereerd direct via de USB-poort naar je laptop kan sturen. Met dit voorbeeld wordt iedere seconde het lichtniveau gemeten en naar je laptop gestuurd.

makecode-app-voorbeeld

Het is trouwens jammer dat deze laatste schermafdruk nog via https://makecode.microbit.org/ gemaakt moest worden. De functie Schermafdruk Downloaden zit (nog?) niet in de nieuwe app. Typisch gevalletje bèta-versie.