Coderdojo 21-3-2020

Vanwege het Corona-virus kunnen we helaas geen Coderdojo houden in DePetrus. We gaan daarom online. Op deze pagina staat alle informatie die je nodig hebt om mee te doen aan deze bijzondere (gratis) Coderdojo.

Voor ouders en begeleiders

Net als bij de gewone CoderDojo worden ouders van harte uitgenodigd om samen met hun kind aan de slag te gaan. Bij deze bijzondere Coderdojo is het handig om zeker in het begin even mee te helpen bij het opstarten.

  • Wij maken geen opnames van deze Coderdojo, maar iedere deelnemer heeft de mogelijkheid om (scherm)opnames te maken.
  • Als de kinderen vragen om ondersteuning via Teamviewer dan hebben we graag dat een ouder/begeleider meekijkt.

Meedoen via https://zoom.us/j/235054140

 #CoderdojoVught
 chris@codekids.nl

Werk van Roel

Hi ..,

Dank je wel voor een leuke middag! Hierbij het programma dat we vandaag gemaakt hebben. Volgende keer proberen we er zeker weer bij te zijn.

Zoom werkte heel goed zo. Misschien zou je nog eens een slack kanaal kunnen overwegen, alhoewel extra inloggen misschien een te grote stap is voor velen.

groet!

Roel

Wat gaan we doen?

We hebben twee leuke Scratch opdrachten waarmee je gaat tekenen. Op het einde van de dojo kan je jouw tekening opsturen die dan op deze site (en waarschijnlijk op de site van de bibliotheek wordt gepubliceerd.

Van 14.00 tot 16.00 zitten we klaar op zoom.us en leggen we eerst uit hoe het werkt. Rudy en Chris vertellen hierna iets over de opdrachten en daarna ga je thuis aan de slag.

Als je tijdens de dojo vragen hebt dan stel je die via zoom en eventueel kan één van de vrijwilligers via het programma Teamviewer op jouw laptop meekijken.

De opdrachten

De opdracht is dat je met Scratch gaat tekeken. Dit kan door een eigen tekenprogramma te maken of door Scratch het tekenwerk te laten doen.

Paintbox

Stap-voor-stap instructie: https://projects.raspberrypi.org/nl-NL/projects/paint-box, maar je kan de opdracht ook als pdf downloaden:

[wpfilebase tag=file id=95 tpl=chriskort2 /]

Dit project staat ook op https://scratch.mit.edu/projects/334711910

 

Patroonpen

Stap-voor-stap instructie: https://projects.raspberrypi.org/nl-NL/projects/cd-intermediate-scratch-sushi of als pdf:

[wpfilebase tag=file id=96 tpl=chriskort2 /]

Dit project staat ook op https://scratch.mit.edu/projects/205355399

 

Tekening opsturen

Op het einde van de dojo kan een schermafdruk van jouw tekening opsturen naar chris@codekids.nl. Als je de tekening zelf publiceert op internet (Facebook, Google etc.) stuur dan een link naar jouw tekening. Zet er ook jouw naam bij en een eventuele toelichting.

Zoom.us en Teamviewer

Om met elkaar te communiceren gaan we gebruik maken van twee programma’s:

1. zoom.us

zoom.us is een online tool waarmee je met elkaar kunt communiceren. Als je wilt kan je de camera van je laptop aanzetten zodat we elkaar kunnen zien en hiernaast heb je natuurlijk een microfoon nodig. Deze zit waarschijnlijk al in je laptop, maar het geluid is beter als je een headset of een andere losse microfoon gebruikt.

Via https://zoom.us/j/235054140 ga jen aar onze online Coderdojo. Zoom laat je dan automatisch een programmaatje downloaden en installeren.

Bij het aanmelden moet je een (fantasie)naam en een e-mailadres opgeven.

2. Teamviewer

Hiermee kunnen de vrijwilligers meekijken op jouw computer en je helpen. Teamviewer moet je installeren op je laptop en kan je hier gratis downloaden.