BYOR Easyboard voor de micro:bit
Solly Systems lanceerde onlangs een belangrijke upgrade van hun Built Your Own Robot (BYOR) systeem. De eerste versie dateert uit het pre-micro:bit tijdperk en is een computerbordje van 8 x 8 cm met daarop vier ingangen en vier uitgangen.
M.b.v. snoertjes sluit je hier eenvoudig input- en output-onderdelen op aan. Hierbij reageert output 1 op input 1, output 2 op input 2 etc.
De verschillende onderdelen (draaiknoppen, lichtsensoren, geluidsensoren, stappenmotoren, servo’s, luidsprekers etc.) zitten op ronde printplaatjes die eenvoudig met splitpennen bevestigd kunnen worden. Hierdoor is het supereenvoudig om van een paar dozen, melkpakken etc. een echte robot te bouwen.
Op het nieuwe Easybord is de Arduino vervangen door computerchips die op het bord zijn bevestigd en vinden we connector waarin een micro:bit geplaatst kan worden. Zonder micro:bit werkt het Easybord nog steeds als vanouds en heb je binnen de kortste keren een melkpak dat beweegt op licht of geluid.
Als de micro:bit wordt aangesloten dan neemt deze de hele besturing over en kan de robot geprogrammeerd worden via de standaard-editor van de micro:bit op http://makecode.microbit.org.
In- en uitgangen
Iedere in- en uitgang van het Easyboard heeft een eigen pin op de micro:bit. Voor de ingangen zijn dit de pinnen P0 t/m P3 en voor de uitgangen de pinnen P13 t/m P16. De sensoren en de output-onderdelen (actuatoren) werken digitaal en analoog. Hiermee worden echter alle mogelijkheden van de micro:bit gebruikt. Een deel van de pinnen heeft namelijk meerdere functies en als je bijvoorbeeld P3 gebruikt als analoge input dan moet je het display van de micro:bit uitschakelen. Door het beperkte aantal geschikte poorten op de micro:bit heeft de nieuwe Byor twee in- en uitgangen minder dan de oude Byor.
Het is erg jammer dat P0 niet meer gebruikt kan worden voor het aansluiten van een luidspreker. Alhoewel veel leerkrachten dit mogelijk als een groot voordeel zullen ervaren, was een luidsprekertje op het EasyBoard door leerlingen enorm gewaardeerd.
Het laatste minpuntje is de wat onlogische nummering van de aansluitingen op het EasyBoard. Deze telt namelijk van beneden naar boven, waarbij het ook niet helpt dat deze nummers op de achterkant van het board staan en niet op de voorkant. Watervaste stift en een vaste hand zijn hiervoor echter een eenvoudige oplossing.
Conclusie
De BYOR was al een succes in het onderwijs en met het nieuwe Easyboard (dat ook nog eens goedkoper is dan het oude board) kan je leerlingen van de groepen 5 t/m 8 hun eigen robot laten bouwen. Dat de nieuwe Byor vier in- en uitgangen heeft in plaats van zes doet niets af aan de creatieve mogelijkheden.
Vanaf groep 7 kunnen leerlingen hun robot ook nog eens via de micro:bit programmeren waarbij de elektrische verbindingen eenvoudig te maken zijn. Ook de sensoren en de motoren werken in één keer en goed, iets wat helaas niet altijd gezegd kan worden van andere micro:bit sets!