micro:Maqueen – Afstandsbediening met micro:bit (eenvoudig)

In mijn eerdere blog schreef ik hoe je de micro:Maqueen kan besturen met een goedkope IR-afstandsbediening. Omdat micro:bits ook via radiogolven met elkaar kunnen communiceren kan je natuurlijk ook een andere micro:bit gebruiken als afstandsbediening. Naast een micro:bit voor de Maqueen heb je dan een tweede micro:bit nodig. Door deze te kantelen bestuur je de Maqueen.

Op iedere micro:bit komt een apart programma te staan:

  1. De zender (afstandsbediening)
  2. De ontvanger (Maqueen)

Tip

Omdat je met twee verschillende micro:bits en twee verschillende programma’s werkt is het handig als je de programma’s een duidelijke naam geeft. Helemaal handig is et als je twee aparte computers gebruikt waarop je met de codes kunt spelen.

De zender (afstandsbediening)

Zet deze code op de micro:bit die je als afstandsbediening gaat gebruiken.

Het programma kijkt wat de x-versnelling (links-rechts) en y-versnelling (vooruit-achteruit is). De ‘drempel’ van 200 zorgt ervoor dat je de micro:bit echt moet kantelen voordat er iets gebeurt (de versnelling kan variëren van -1023 tot 1023).

Afhankeliijk van de kanteling wordt 1, 2, 3, 4 of 0 verzonden.

https://makecode.microbit.org/_FKfEhaaud9ja

Ik gebruik de blokjes teken x y in plaats van toon lichtjes of toon pictogram omdat deze laatste blokjes een ingebouwde pauze hebben waardoor de afstandsbediening niet lekker werkt.

De ontvanger (Maqueen)

Zet deze code op de micro:bit die in de Maqueen zit. De snelheid in de bochten (snelheidBocht) heb ik wat lager ingesteld als de snelheid als de Maqueen recht vooruit of achteruit rijdt (snelheidVoorAchter).

Met de blokjes teken x y wordt getoond welk nummer wordt ontvangen.

Ontvangen nummer Actie
1 Draai rechts
2 Draai Links
3 Achteruit
4 Vooruit
0 Stop

https://makecode.microbit.org/_ezM3KsRyu99k

 

Bestanden

[wpfilebase tag=file id=85 tpl=simple /]

[wpfilebase tag=file id=86 tpl=simple /]